Παραδοσιακές Συνταγές

 

Θράκης

Μάτια- Θρακιώτικα Ραβιόλια

žΤι χρειαζόμαστε:
  • ž1/2 κιλού αλεύρι
  • žνερό χλιαρό
  • ž1 ποτιράκι κρασιού λάδι
  • žαλάτι
  • žφέτα ή ότι άλλο τυρί θέλετε
  • ž100 γρ βούτυρο
ž
žΠώς το κάνουμε:
  • žΒάζουμε το αλεύρι σε μία μικρή λεκανίτσα, κάνουμε στο κέντρο ένα λακουβάκι, μέσα του βάζουμε το αλάτι και το λάδι μαζί με το νερό
  • žΖυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί
  • žΣτη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και τα πλάθουμε μπαλίτσες
  • žΠαίρνουμε την πρώτη και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο και το κόβουμε σε τετραγωνάκια. Σε κάθε τετραγωνάκι βάζουμε ένα κομμάτι τυρί και το κλείνουμε δημιουργώντας μικρά τριγωνάκια τα οποία τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα να ξεραθούν
  • žΜόλις ξεραθούν βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε με προσοχή τα λαζάνια μας ένα- ένα.
  • žΌταν ανέβουν στην επιφάνεια δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν πρέπει αλάτι
  • žΌταν βράσουν τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μία φαρδιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο

 

Λαγγίτες Θράκης

žΤι χρειαζόμαστε:
  • ž1 φακελάκι ξερή μαγιά ή ένα μικρό κομματάκι νωπή
  • ž1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • ž1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • ž2 αυγά
  • ž1 κ.γ. αλάτι
  • ž2 κ.γ. ζάχαρη
  • žαλεύρι

 

žΠώς το κάνουμε:
  • žΑνακατεύουμε το αλάτι με τη ζάχαρη και τη μαγιά
  • žΡίχνουμε το γάλα και το νερό και χτυπάμε με το μίξερ
  • žΡίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει "νερουλή".
  • žΕίναι έτοιμη όταν βυθίζουμε μέσα ένα κουτάλι και βγάζοντας το φεύγει όλη η ζύμη.
  • žΤην αφήνουμε για περίπου μία ώρα.
  • žΌταν η επιφάνεια της μοιάζει σαν να έχει βγάλει αφρούς είναι έτοιμη για ψήσιμο.
  • žΨήνουμε σε τηγάνι για κρέπες σε πολύ δυνατή φωτιά
  • žΓεμίζουμε την κουτάλα της σούπας και ρίχνουμε στο τηγάνι, το απλώνουμε και αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά να ψηθεί από τη μία μεριά και έπειτα τη γυρνάμε και από την άλλη
ž

Μακεδονία

Κολοκυθοκεφτέδες με άνηθο και φέτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • ž1 κιλό κολοκυθάκια
  • ž2 αυγά
  • žφρυγανιά τριμμένη
  • ž1 ματσάκι άνηθο
  • ž1 ματσάκι μαϊντανό
  • žφέτα
  • žλίγο αλεύρι
  • žαλάτι, πιπέρι
  • ž

Πώς το κάνουμε:

  • žΒράζουμε τα κολοκύθια και τα σουρώνουμε καλά να φύγουν όλα τα νερά.
  • žΤα λιώνουμε με το πιρούνι καλά και προσθέτουμε τα υλικά.
  • žΖυμώνουμε και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Αηδονοχωρίτικοι κουραμπιέδες Μακεδονίας


žΤι χρειαζόμαστε:

žΓια τους κουραμπιέδες:

  • ž4,5-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ž0,5 κούπα φιλόσταχτη (το νερό από βρασμένη στάχτη)
  • ž1,5 κούπα ελαιόλαδο
  • ž1 κούπα ζάχαρη
  • ž1 κ.σ. κανέλα
  • žκουταλάκι στη μύτη σόδα σε σκόνη
  • žλίγο αλάτι

žΓια το σιρόπι:

  • ž2 κούπες ζάχαρη
  • ž3 κούπες νερό
  • žλίγη κανέλα
  • ž10 κομμάτια ξερό γαρύφαλλο

 

žΠώς το κάνουμε:
  • žΦιλόσταχτη: Βράζω σε ένα κατσαρολάκι νερό με στάχτη. Το κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω τη στάχτη να κάτσει. Μετά, παίρνω με μια κούπα νερό από πάνω, χωρίς να αναταράξω τη στάχτη στο πάτο, και το περνάω από ένα σουρωτήρι, στο οποίο έχω απλώσει λίγο βαμβάκι, για να κρατήσει τα υπολείμματα. Αφήνω να κρυώσει.
  • žΚουραμπιέδες: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το λάδι, τη φιλόσταχτη, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνω και το αλεύρι. Ζυμώνω και πλάθω τους κουραμπιέδες σε οβάλ σχήμα. Τοποθετώ σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Ψήνω στον αέρα, στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
  • žΣιρόπι: Ρίχνω όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και ανακατέβω. Όταν βράσει, βάζω τους κουραμπιέδες, τους αφήνω λίγο να απορροφήσουν σιρόπι, τους βγάζω και τους τοποθετώ σε πιατέλα.

 

Ήπειρος

Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα με σάλτσα πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη γέμιση: 

  •  2 μεγάλες κούπες φρέσκο γάλα
  • ž5 γεμάτες κουταλιές αλεύρι φαρίνα
  • ž7 κουταλιές ζάχαρη
  • ž2 κουταλιές βούτυρο αγελάδας
  • ž1 κουταλιά λικέρ πορτοκάλι  

Για τη ζύμη: 

  •  μισό κιλό αλεύρι άσπρο
  • ž2 κουταλιές λάδι
  • žλίγο αλάτι
  • žλίγη ζάχαρη
  • žχλιαρό νερό
  • žμισή κούπα σχεδόν λιωμένο βούτυρο αγελάδας για το ζύμωμα

Σάλτσα πορτοκάλι: 

  •  1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • ž1 κούπα ζάχαρη
  • ž2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • žσπορέλαιο για τα φύλλα
  • žμισή κούπα ζάχαρη πάλι για τα φύλλα
  • žκανέλα

žΠώς το κάνουμε:
  • žΒάζουμε σ 'ένα μπολ τα 3/4 από το αλεύρι το λάδι-ζάχαρη-αλάτι και ρίχνουμε το νερό μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά σφικτή ζύμη.
  • žΜετά την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και απλώνουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο.
  • žΤην διπλώνουμε την ζυμώνουμε λίγο και ξανακάνουμε πάλι το ίδιο μέχρι να βάλουμε όλο το βούτυρο. Αν το βλέπουμε πολύ δεν το βάζουμε όλο και αν μας κολλάει λίγο στον πάγκο προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • žΤην αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο.
  • žΣε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μία κούπα γάλα να κάψει και στην άλλη διαλύουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας συνεχώς μ‘ ένα σύρμα μέχρι να πάρει βράση.
  • žΤην βγάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  • žΕτοιμάζουμε ένα ταψάκι και αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα.
  • žΒάζουμε 4-5 φύλλα όσο πιο λεπτά μπορούμε λαδώνοντας μεταξύ τους και να εξέχουν από το ταψί.
  • žΡίχνουμε την κρέμα την απλώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων .
  • žΚάθε φορά λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα. Το ίδιο και στο τελευταίο και τη βάζουμε στο φούρνο.
  • žΨήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω-κάτω.
  • žΤην βγάζουμε και αφού κρυώσει την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την σερβίρουμε με την σάλτσα από πορτοκάλι που φτιάχνουμε ως εξής: βράζουμε τον χυμό με τη ζάχαρη 5-7 λεπτά να αρχίζει να δένει σαν σιρόπι στο 8 της εστίας και ρίχνουμε το κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό.
  • žΑνακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και την βγάζουμε.

 

Θεσσαλία

Γαύρος Ξιδάτος

žΤι χρειαζόμαστε:
  • žΓαύρος
  • žΧονδρό Αλάτι
  • žΞύδι
  • žΛάδι
  • žΡίγανη
  • žΚόκκους πιπέρι
  • žΚόκκους Μπαχάρι
  • žΣκόρδο

 

žΠώς το κάνουμε:
  • žΠλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά.
  • žΑραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και τα ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε.
  • žΑφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
  • žΞεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε ταπεράκι. Προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.
  • žΑφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξύδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο.
  • žΜετά από 12 ώρες βάζουμε το γαύρο σε άλλο τάπερ σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  • žΤρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.

 

Γαλατόπιτα Τρικαλινή

žΤι χρειαζόμαστε:

  • ž2 λίτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρύο
  • ž11 κουταλιές της σούπας (αρκετά γεμάτες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ž7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • žλίγο αλάτι
  • ž1 πακέτο φύλλο κρούστα
  • žΛάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • ž1-2 αυγά
  • žκανέλα σε σκόνη

ž

žΠώς το κάνουμε:

  • žΣε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  • žΒάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη "πιάσει". Όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μίγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτές σημαίνει ότι έχει ήδη πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε κατά μέρος. Άλλωστε όσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσότερο.
  • žΛαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα εκτός από το τελευταιο. Τα φύλλα ας περισσεύουν από το ταψί, έτσι πρέπει.
  • žΡιχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταιο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • žΓυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα διπλώνοντας τα, να σχηματίσουν κάτι σαν λεπτή κορνίζα γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί στο ψήσιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νεράκι (ειδικά στις γωνίες)και λαδάκι.
  • žΑνακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο αυγό και το ρίχνουμε επάνω στην κρέμα, ώσπου να τελειώσουν τα αυγά.
  • žΠασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω.
  • žΨήνουμε στο φούρνο στους 200 (ανάλογα και με το φούρνο σας) στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει   καλά .

 

Στερεά Ελλάδα

Αρνάκι Αραχωβίτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κ. μπούτι  αρνιού
  • 250 γρ. τυρί φορμαέλα
  • 50 γρ. μαύρες ελιές Άμφισσας
  • 400 γρ. πατάτες
  • 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • άνηθος
  • θυμάρι
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

žΠώς το κάνουμε:

  • žΚαθαρίζουμε,πλένουμε και αφαιρούμε το κόκκαλο από το μπούτι του αρνιού.Κόβουμε σε μικρούς κύβους το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα με ελαιόλαδο.
  • žΚόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
  • žΠροσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια στην κατσαρόλα,ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
  • žΠουδράρουμε με λίγο αλεύρι,σβήνουμε με λευκό κρασί,προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και νερό ίσα να καλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κι αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας κατά διαστήματα ζεστό νερό πάντα μέχρι να καλύψει το αρνί.
  • žΒράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά κομμάτια. Όταν έχουν μαλακώσει (χωρίς να σπάνε) τις σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο, τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα και κρούστα και τις αλατίζουμε.
  • žΌταν το αρνάκι είναι σχεδόν έτοιμο βγάζουμε τα κουκούτσια απ΄τις ελιές και τις προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες τον άνηθο και το θυμάρι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
  • žΑφαιρούμε απ΄την κατσαρόλα, βάζουμε τις μερίδες σε 4 πήλινα σκεύη και τα καλύπτουμε με φορμαέλα την οποία έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε.

ž

Σούπα τραχανά απλή

žΤι χρειαζόμαστε:
  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βούτυρο ή λάδι
  • τυρί (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ταιριάζουν όλα τα τυριά)

žΠώς το κάνουμε:
  • žΡίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά!
  • žΑνακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς!
  • žΤέλος μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και το τυράκι μας και είναι έτοιμο να καταναλωθεί!

Πελοπόννησος

Κουλουράκια πορτοκαλιού (Μάνη – Σπάρτη)
 

žΤι χρειαζόμαστε:

  • ž250 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ž250 γρ. ζάχαρη
  • ž200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • ž1 πορτοκάλι ξύσμα
  • ž1 κάψουλα βανίλια
  • ž3 μεγάλα αυγά
  • ž5 γρ. σόδα
  • ž1 γρ. σκόνη ginger
  • ž80 γρ. γιαούρτι
  • ž80 γρ. γάλα
  • ž10 γρ. αμμωνία σκόνη
  • ž1.150 γρ. αλεύρι
  • žΓια το άλειμμα: ž1 χτυπημένο αυγό

ž

žΠώς το κάνουμε:

  • žΧτυπάμε καλά σε ένα μίξερ το Flora με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει.
  • žΠαράλληλα τοποθετούμε τα αυγά, το μέλι, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη σόδα και το ginger μέσα σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ.
  • žΤοποθετούμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία και τα προσθέτουμε στο μίξερ.
  • žΠροσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι.
  • žΌταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • žΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα.
  • žΤα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά.
  • žΤα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.

 

Μανιτάρια  στο φούρνο Πελοποννήσου

τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό μανιτάρια
  • 100γρ. τριμμένη γαλέτα
  • 1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • Ο χυμός ενός λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
žπως το κάνουμε:
  • žΚόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια μέτριου μεγέθους, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Με τη γαλέτα, το μαϊντανό και το λάδι κάνουμε μια πάστα την οποία αναμειγνύουμε με τα μανιτάρια. Απλώνουμε το υλικό σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.




Νησιά Αιγαίου Πελάγους
 

Γλυκό κουφέτο της Μήλου

žΤι χρειαζόμαστε:
  • ž1 κιλό κολοκύθι για γλυκό
  • ž1/2 κιλό ζάχαρη
  • ž1/2 κιλό μέλι
  • ž1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
  • žΜπαστούνια κανέλας (προαιρετικό)

ž

žΠώς το κάνουμε:
  • žΞεφλουδίζουμε την κολοκύθα (χωρίς την φλούδα πρέπει να είναι 1 κιλό). Κόβουμε το κολοκύθι σε κυδωνάτο σχήμα.
  • žΤοποθετούμε το κολοκύθι σε μεγάλη κατσαρόλα, το μέλι, την ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  • žΑνακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει.
  • žΜόλις δέσει το γλυκό βάζουμε τα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση.

ž

Χιώτικα κεφτεδάκια μεθυσμένα σε ούζο

žΥλικά
  • 250γρ. χοιρινός κιμάς
  • 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 
  • 3 παξιμάδια μαύρα
  • Δύο αυγά
  • Λίγο ξύδι
  • Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο
  • Λίγη μαστίχα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

žΕκτέλεση
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά. Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.


Ταραμοκεφτέδες  Σαντορίνης

τι χρειαζόμαστε:

  • ž150 γρ. ταραμά άσπρο ή κόκκινο
  • ž1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο
  • ž4 - 5 φέτες ψωμί ξερό μουσκεμένο και καλά στυμμένο
  • žάνηθο, μαϊντανό, δυόσμο ψιλοκομμένα
  • žλίγο πιπέρι
  • žλίγο λάδι (2 - 3 κ.σ.)
  • žφρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • žαλεύρι
  • žλάδι για τηγάνισμα

Πώς το κάνουμε:

  • Μουσκεύουμε τον ταραμά σε λεκανίτσα με νερό για 1/4 της ώρας. Τον σουρώνουμε καλά με λεπτή σήτα και τον βάζουμε σε άλλο μπολ (το νερό το πετάμε)
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο το πιπέρι και ζυμώνουμε το μίγμα
  • Αν βγει αραιό ρίχνουμε λίγη φρυγανιά 1 - 2 κουταλιές
  • Ζυμώνουμε το μίγμα και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε κι απ‘ τις δυο πλευρές. Τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Καλή όρεξη!



Κρήτη:


Γεμιστά

žΤι χρειαζόμαστε:
  • ž4 μεγάλες ντομάτες
  • ž4 μέτριες πατάτες
  • ž4 πιπεριές
  • ž1 κολοκυθάκι μεγάλο ή 2 μικρά
  • ž1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • ž1 κρεμμύδι
  • žμισό λεμόνι
  • žλίγο ντοματοπολτό
  • žλίγο μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • žκαι φυσικά το ρύζι περίπου 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού
  • žκρατάμε τα κοτσάνια απο το μάραθο και το μαιντανό

 

žΠώς το κάνουμε:
  • žΚόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αδειάζουμε.
  • Το κολοκυθάκι μας το κόβουμε στην μέση αν είναι μεγάλο.
  • žΚόβουμε καπάκια και αδειάζουμε και τις πατάτες.
  • Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, από τις πατάτες και από τα κολοκυθάκια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το ντοματοπολτό και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το χυλό αυτό σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ρύζι μας και ανακατεύουμε καλά.
  • Το μίγμα μας πρέπει να είναι λίγο αραιό γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λαδάκι ή λίγο νεράκι.
  • žΓεμίζουμε τα λαχανικά μας τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις, πρώτα τις πατάτες, μετά τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. 
  • Πριν βάλουμε όμως τα γεμιστά μας στην κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο της με τα κοτσάνια που έχουμε κρατήσει.
  • žΠροσθέτουμε νεράκι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και με το καπάκι την κατσαρόλα μας.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μίση ώρα περίπου.


Κρητική σαλάτα με ωμά χόρτα

žΥλικά:
  • ž300 γρ. χόρτα (ραδίκι, ζοχός, μάραθο, ρόκα, λαγουδόχορτο, πράσο, γλιστρίδα, κ.λπ.)
  • ž2 κρεµµυδάκια φρέσκα
  • ž1 κουταλιά σούπας ξίδι
  • ž4 κουταλιές σούπας
  • žέξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ž

žΕκτέλεση

  • žΑφού πλύνουµε καλά τα χόρτα, τα κόβουµε και τα ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το αλάτι και το λαδόξιδο .

ž

Νησιά Ιονίου Πελάγους


Αυγολέμονο Ζακυνθινό

žΤι χρειαζόμαστε:

  • ž1 μεγάλο πουλερικό (κότα, κόκορα ή καλύτερα γαλοπούλα)
  • ž1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
  • ž3 λεμόνια
  • ž3 αυγά
  • žλίγο αλάτι
  • žτριμμένο πικάντικο τυρί (ντόπιο Ζακυνθινό τυρί ή έντονη κεφαλογραβιέρα)
  • žπολύ πιπέρι

ž

žΠώς το κάνουμε:

  • žΒράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει.
  • žΜόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά.
  • žΧτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.
  • žΑφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο (χωρίς να ανακατεύουμε). Στη Ζάκυνθο δίνουνε και φιλάκια καθώς το ρίχνουν για να μην κόψει!
  • žΣκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας.
  • žΣερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο και μπόλικο πιπέρι.

 

Αν θέλετε να δείτε την παρουσίασή μας, πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

 

 

 

 

ž

 

 

 

 

 

 

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode