- Αν βγει αραιό ρίχνουμε λίγη φρυγανιά 1 - 2 κουταλιές
- Ζυμώνουμε το μίγμα και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε κι απ‘ τις δυο πλευρές. Τους βγάζουμε και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Καλή όρεξη!
Κρήτη:
Γεμιστά
Τι χρειαζόμαστε:
- 4 μεγάλες ντομάτες
- 4 μέτριες πατάτες
- 4 πιπεριές
- 1 κολοκυθάκι μεγάλο ή 2 μικρά
- 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
- 1 κρεμμύδι
- μισό λεμόνι
- λίγο ντοματοπολτό
- λίγο μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- και φυσικά το ρύζι περίπου 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού
- κρατάμε τα κοτσάνια απο το μάραθο και το μαιντανό
Πώς το κάνουμε:
- Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αδειάζουμε.
- Το κολοκυθάκι μας το κόβουμε στην μέση αν είναι μεγάλο.
- Κόβουμε καπάκια και αδειάζουμε και τις πατάτες.
- Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, από τις πατάτες και από τα κολοκυθάκια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το ντοματοπολτό και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το χυλό αυτό σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ρύζι μας και ανακατεύουμε καλά.
- Το μίγμα μας πρέπει να είναι λίγο αραιό γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λαδάκι ή λίγο νεράκι.
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μας τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις, πρώτα τις πατάτες, μετά τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια.
- Πριν βάλουμε όμως τα γεμιστά μας στην κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο της με τα κοτσάνια που έχουμε κρατήσει.
- Προσθέτουμε νεράκι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και με το καπάκι την κατσαρόλα μας.
- Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μίση ώρα περίπου.
Κρητική σαλάτα με ωμά χόρτα
Υλικά:
- 300 γρ. χόρτα (ραδίκι, ζοχός, μάραθο, ρόκα, λαγουδόχορτο, πράσο, γλιστρίδα, κ.λπ.)
- 2 κρεµµυδάκια φρέσκα
- 1 κουταλιά σούπας ξίδι
- 4 κουταλιές σούπας
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αφού πλύνουµε καλά τα χόρτα, τα κόβουµε και τα ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το αλάτι και το λαδόξιδο .
Νησιά Ιονίου Πελάγους
Αυγολέμονο Ζακυνθινό
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 μεγάλο πουλερικό (κότα, κόκορα ή καλύτερα γαλοπούλα)
- 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
- 3 λεμόνια
- 3 αυγά
- λίγο αλάτι
- τριμμένο πικάντικο τυρί (ντόπιο Ζακυνθινό τυρί ή έντονη κεφαλογραβιέρα)
- πολύ πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
- Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει.
- Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.
- Αφού το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Απαλά ρίχνουμε από πάνω το αυγολέμονο (χωρίς να ανακατεύουμε). Στη Ζάκυνθο δίνουνε και φιλάκια καθώς το ρίχνουν για να μην κόψει!
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να μαλακώσει το αυγολέμονο με τη ζέστη της σούπας.
- Σερβίρουμε με αρκετό τυρί τριμμένο και μπόλικο πιπέρι.
Αν θέλετε να δείτε την παρουσίασή μας, πατήστε στην παρακάτω εικόνα: