Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες

—Τρίτη και 13: Η Τρίτη θεωρείται άσχημη κι εφιαλτική για τους προληπτικούς μέρα. Ημέρα Τρίτη ήταν που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων. Ο δε αριθμός 13 συμβολίζει το δέκατο τρίτο μαθητή του Χριστού, ο οποίος τον πρόδωσε. Με λίγα λόγια χαλά την ομορφιά και την αρμονία του αριθμού δώδεκα, που ήταν οι αφοσιωμένοι μαθητές του Χριστού.    

—Ψαλίδι: Όταν το ψαλίδι παραμένει ανοιχτό γινόμαστε στόχος κουτσομπολιών.

—Ψωμί: Το ψωμί δεν πρέπει να τοποθετείται στο τραπέζι ανάποδα, αλλά ούτε και να δρασκελίζονται τα ψίχουλά του (πολουβίδκια). Ούτε όμως να πετάμε και τα κομμάτια που μας απομένουν, γιατί θα δει ο Θεός την ασέβειά μας και θα μας τιμωρήσει με πείνα.

—Έγκυος: Όταν μια γυναίκα έμενε έγκυος απέφευγε να το αποκαλύψει για να βγει το μωρό όμορφο. Αν επιθυμούσε κάποιο φρούτο ή κάποιο φαγητό έπρεπε οπωσδήποτε να το φάει, διαφορετικά θα έβγαινε το σχήμα του πάνω στο σώμα του μωρού. Επίσης η έγκυος γυναίκα έπρεπε κατά τη στιγμή του τοκετού να φωνάζει και να καλεί κοντά της το Χριστό, την Παναγία και όλους τους Αγίους. Η Αγιότητά τους θ` ανταποκρινότανε στο κάλεσμά της και θα παρευρίσκονταν δίπλα της, οπότε θα έδιναν και στο παιδί τις ευχές και τις ευλογίες τους, έτσι όχι μόνο θα γεννιότανε γερό και δυνατό το παιδί, αλλά θα ήτανε τυχερό κι ευλογημένο.

—Γάμος: Ο γάμος που γινότανε σε χρόνο δίσεκτο, θεωρείτο καταδικασμένος γι` αυτό και τον απόφευγαν.

Δόντι: Όποιος έβλεπε το πρώτο δόντι του μικρού παιδιού έπρεπε να του κάνει ένα δώρο. Επίσης για να έχει γερά και δυνατά δόντια κάποιος, έπρεπε το πρώτο δόντι που άλλαζε να το ρίξει πάνω στο δώμα την ώρα που βασίλευε ο ήλιος.

—Καθρέφτης: Αν σπάσει καθρέφτης, θ` ακολουθήσουν εφτά χρόνια με συμφορές και δυστυχίες.

— Μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού εξασφαλίζει καλή τύχη στον νοικοκύρη .

— Το πέταλο του αλόγου φέρνει οικονομική ευημερία.

— Ύφασμα που έχει επάνω του γάλα από μητέρα που θηλάζει ισοδυναμεί με δυνατό γούρι και ο ιδιόκτητης πρέπει να το φυλά ως κόρη οφθαλμού.

—Το αλάτι διώχνει τα σκοτεινά πνεύματα και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες

 

—Αν περάσεις κάτω από ανοιχτή σκάλα, κάτι κακό θα σου συμβεί.

— Γρουσουζιά να κόβεις τα νύχια σου το βράδυ.

—Αν κοιμάσαι με τα πόδια προς την πόρτα, κάποιος θα σου κλέψει την ψυχή.

Γιατροσόφια

—Καταπραΰνετε τον πόνο με ένα ζεστό, σπασμολυτικό τσάι από μελισσόχορτο.

Αν για κάποιο διάστημα το παιδί σας «λερώνει» το κρεβάτι του, ενώ δεν είναι πια σε ηλικία που δικαιολογεί τέτοια «ατυχήματα», δώστε του πριν πέσει για ύπνο 1 κουταλάκι μέλι.

—Τσίμπημα κουνουπιού: Βάζουμε στο σημείο λίγο ξίδι για να μειώσει την κοκκινίλα και τη φαγούρα.

—Μώλωπας: Για να μη μελανιάσει, βάζουμε σε ένα πανάκι λίγο κρεμμύδι - όχι ψιλοκομμένο αλλά σε φέτες κοπανισμένες, ώστε να έχει και λίγο ζουμί από το κρεμμύδι - και από πάνω ραντίζουμε με αλάτι. Στη συνέχεια, δένουμε με ένα πανί και η μελανιά περιορίζεται.

—Κάψιμο: Βάζουμε στην καψιά λίγη οδοντόκρεμα ή πολτό ντομάτας και απαλύνεται ο πόνος.

—Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Αφού αφαιρέσουμε το τυχόν κεντρί, τρίβουμε επάνω στην περιοχή ένα μεταλλικό αντικείμενο (π.χ. κλειδί, ή πιρούνι) ώστε να μειωθεί ο πόνος και να μην πρηστεί.

—Τσίμπημα σκορπιού: τα παλιά χρόνια, όπου οι άνθρωποι ζούσαν και δούλευαν περισσότερο στην ύπαιθρο, τα τσιμπήματα από σκορπιούς ήταν συχνό φαινόμενο. Όταν λοιπόν σκότωναν ένα σκορπιό, τον άφηναν στον ήλιο να ξεραθεί καλά και έπειτα τον έτριβαν σε σκόνη. Τη σκόνη αυτή τη πρόσθεταν στο γάλα των παιδιών τους, ώστε να μειωθεί ο πόνος και ο κίνδυνος στην περίπτωση που τα τσιμπούσε σκορπιός.

Φυλαχτά

—Είναι γνωστή η προσήλωση του ελληνικού λαού στα κάθε λογής φυλαχτά, που η χρήση τους έχει πολύ μεγάλη διάδοση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. 

—Το φυλαχτό ή χαϊμαλί, όπως λέγεται, όταν δεν είναι καμωμένο πρόχειρα από πανί, είναι μια τετράγωνη, στρογγυλή ή τριγωνική ασημένια θήκη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, όπου ο λαός κλείνει κάθε λογής φυλακτικά αντικείμενα, όπως αγιοταφίτικα λουλούδια ή τιμιόξυλο, που θεωρούσε ότι έχουν τη δύναμη να τον προστατεύσουν. Η θήκη αυτή στολίζεται με ανάγλυφες παραστάσεις αγίων και με μια ελαφριά και μακριά αλυσίδα κρεμιέται χιαστί από το λαιμό. Πολλές φορές όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και πλουτίζεται με χρωματιστές πέτρες, χοντρές περίτεχνες αλυσίδες και κρεμασίδια κάθε λογής.

—Πρακτικά τα φυλαχτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες: τα προσωπικά ή ατομικά, και τα γενικά. 

—Το προσωπικά φυλαχτά είναι εκείνα που προστατεύουν τον άνθρωπο από τις αρρώστιες, τη μαγεία, την γλωσσοφαγιά, δυναμώνει μέσα του τη δύναμη και τη δραστηριότητα, και τον υπερασπίζει από κινδύνους. Τα φυλαχτά αυτά φοριούνται σε απ' ευθείας επαφή με το δέρμα ή με το ειδικό μέρος του σώματος που έπρεπε να προστατέψουν. 

—Τα γενικά φυλαχτά ενεργούν σε μια ευρύτερη σφαίρα επιρροής, κι' έχουν το σκοπό να προστατεύουν σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://kedares.org/history_15.htm

https://users.sch.gr/vaxtsavanis/prolipseis.html

 

Αν θέλετε να δείτε την παρουσίαση, πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

 

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode